Ontwikkelingsproject latex-vrije backings

Ontwikkelingsproject latex-vrije backings

Mede mogelijk gemaakt door: Europese Unie, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Labii holding, Intercarpet, Oerlemans Plastics en OP-Zuid.

Aanleiding van dit project is dat de wereldwijde tapijtindustrie jaarlijks miljoenen tonnen slecht recyclebaar afval produceert. De materialen waaruit tapijt is opgebouwd lenen zich op zich goed voor hergebruik. Echter, de draden in zowel geweven als getufte tapijten worden verlijmd door een latexlaag achterop het tapijt aan te brengen, dit noemt men de backing. Deze latexlaag is nadien niet meer te verwijderen, wat betekent dat de tapijten worden gestort of verbrand.

Het aanbrengen van latexbackings gebeurt als een waterige emulsie die in aardgasgestookte ovens drooggestookt wordt. Dit kost zeer veel fossiele energie, de energiekosten voor het aanbrengen van de backing per vierkante meter kunstgras bedragen ongeveer 13 €ct, waarvan 7 €ct voor aardgas. Dit komt neer op een kwart kuub (m3) aardgas per vierkante meter. Bedenk vervolgens dat een gemiddelde producent van tapijt 1 tot 100 miljoen vierkante meter tapijt per jaar produceert: de mogelijke impact van dit project is daarmee gigantisch. De alternatieve backingtechnologie die in dit project wordt ontwikkeld, een hotmeltfolie, wordt met behulp van (elektrische) infraroodverwarming aangebracht en vereist minder energie en maakt inzet van hernieuwbaar opgewekte elektriciteit mogelijk. Grote tapijtafnemers uit verschillende industrieën staan nu voor de keuze om duurzaam te sourcen, recentelijk heeft Volkswagen al de keuze gemaakt om latexbacking volledig in de ban te doen. Ook onder (Europese) beleidsmakers gaan stemmen op om te onderzoeken of latex backing uitgefaseerd kan worden, zoals enkele jaren geleden ook met de gloeilamp is gedaan.

PARTNERS

Oerlemans, Intercarpet en Labii Holding (Materials Factory) hebben de afgelopen drie jaar hard gewerkt aan een OP-ZUID project met de naam Latexvrije backings.

Het project heeft als doel gehad om de huidig gebruikte latex coatings te vervangen door een (Ethylvinylacetaat) EVA-hotmeltfolie.

Oerlemans is een folieproducent en is bedreven in het maken en ontwikkelen van folies voor diverse toepassingen, van landbouwfolies tot voedselverpakkingen, van stralingsfolies tot dieptrekfolies.

In dit project heeft Oerlemans zich ingezet om van een lage viscositeit EVA (MFI >500) een folie te maken met een minimale specifieke dikte. De productiemethode voor deze hotmeltfolie is in eerste instantie geprobeerd via een blaasfolie. Hierbij zijn foliediktes bereikt van maximaal ±200µm en een breedte van 4,20 meter.

Daarnaast heeft Oerlemans diverse extrusiefolie proeven gedaan om dikkere hotmeltfolies te kunnen produceren.

Figuur 1: Folieblaasproeven met hotmelt EVA bij Oelemans Plastics
Figuur 2: Castfolieproeven met hotmelt EVA met Oelemans bij Windmüller Hulscher

Intercarpet is als tapijtfabriek bedreven in het coaten van diverse typen tapijt, waaronder, residentieel tapijt en kunstgras. De industriële coat-lijnen zijn tot op heden voornamelijk latex gebaseerd, waarmee de huidige producten worden gemaakt.

Intercarpet heeft zich met name beziggehouden met het kunnen gebruiken en aanbrengen van op rol gemaakte EVA-hotmeltfolies. Een van de uitdagingen voor deze industriële applicatie is het inregelen van de folie-breedte, het insmelten van de folie en het behouden van de tapijteigenschappen tijdens het met infra-rood verwarmen.

Tijdens pilot-proeven is gebleken dat de folies van bepaalde kwaliteit moeten zijn om de homogeen te kunnen insmelten met voldoende snelheid, zonder de integriteit van de tapijten te verliezen.

Figuur 3: Laboratoriumproeven bij Intercarpet met hotmelt folie
Figuur 4: Pilot-schaal proeven bij Intercarpet met IR-lamp

Labii Holding is als bedrijf zeer nauw betrokken bij de ontwikkeling van de hotmeltfolies. Als ontwikkelbedrijf heeft de Materials factory (onderdeel van Labii Holding) de mogelijkheid om innovaties te versnellen met gedegen onderzoek, metingen en analyses. De Materials factory heeft diverse verwerkingsapparatuur en analyse apparatuur, waaronder een pilot-schaal folieblaaslijn.

In het latex-vrije backing project heeft de Materials Factory (Labii Holding) zich veelal bezig gehouden met het in kaart brengen van de mogelijke polymeren voor deze toepassing, tuft-lock eigenschappen, verwerkingstemperaturen, tapijteigenschappen en folie aanbreng en opsmelttechnieken.

Figuur 5: Pilot folieblaaslijn van 1,0 meter breedte
Figuur 6: IR-oven op pilot-schaal bij Labii

Eerste klanten hebben zich voor dit nieuwe energiebesparende product al gemeld en het is wachten op de eerste rollen van 4,20 meter breedte met diverse diktes.

Verwacht wordt dat kwartaal 2 van 2022 de eerste 4,20 meter brede hotmeltfolies geleverd kunnen worden. Smallere folies tot 3 meter met een maximale dikte van 800µm zullen eerder beschikbaar.

Het resultaat van dit project heeft geleid tot een circulair kunstgrastapijt bij minder energieverbruik door gebruik te maken van infrarood ovens.

Technische commercieel is het project nog niet geheel gelukt, aangezien een folie van minimaal 4,20 meter niet geproduceerd kon worden. Er zijn wel folies van 3,0 meter geproduceerd en getest bij potentiele klanten met goede resultaten.

Wachten is nu op de productie van 4,20 meter folies op een beschikbare cast-extruder.

Terug naar referenties